Як приготувати курку з овочами в духовці: простий сімейний рецепт з порадами та смачними варіаціями
Друзі, всім привіт! Як же я люблю це тріо курка-картопля-овочі! І саме воно сьогодні буде окрасою нашої кулінарної програми. Просте, смачне і дуже ароматне друге блюдо. Без зайвих заморочок і проблем – сьогодні готуємо на деко. Крім того, у цього апетитного страви є ще один величезний плюс, а точніше два:
- По-перше, його можна легко і з задоволенням їсти в самостійному вигляді і нічим (так-так, саме так! ), зовсім нічим не доповнювати. Це універсальний рецепт 2 в 1 – окремо готувати гаряче, а потім гарнір нам не доведеться.
- А по-друге, відразу ж привертає швидкість і дивовижна простота його створення – такі рецепти у мене завжди під рукою, коли хочеться приготувати смачно, бюджетно і на швидку руку.
В рамках сьогодні виконує соло безпрограшний варіант для домашнього вечері – курка з овочами на деко. Блюдо дуже ароматне, з найпростіших і доступних інгредієнтів. З ним догодити абсолютно всім домашнім буде легко!
Вчора у щотижневій рубриці каналу “Вгадай секретний інгредієнт майбутнього страви” я загадала вам чергову кулінарну головоломку на перевірку інтуїції. І в цей раз задачка була вирішена досить швидко і легко Валентиною – автором . Вітаю від душі! А всім іншим – спасибі за активну участь! Кількість порцій:6-8 (вистачить на велику дружну сім’ю!).
Як готувати курку з овочами в духовці
Друзі, набір продуктів для універсального другої страви досить простий і демократичний: курка, картопля, суміш заморожених овочів і улюблені приправи. А секретний інгредієнт, завдяки якому страва стане ще більш насиченим і ароматним – це соєвий соус. Але про все по порядку – поїхали!
Першим ділом працюємо з куркою: викладаємо куряче м’ясо гомілки в середню миску, присмачую сіллю, улюбленими спеціями і соєвим соусом. Все перемішуємо і залишаємо курку насолоджуватися цими чудовими ароматами, буквально на 10-15 хвилин.
А в цей час займемося картоплею: очищаємо, промиваємо та нарізаємо його невеликими шматочками. Процес до болю знайомий – він у нас займе не більше 10 хвилин. І відразу ж готуємо великий деко для запікання: ховаємо його з фольгою і по краях рівномірно викладаємо скибочки картоплі.
Слідом на картоплею відправляємо на деко попередньо злегка розморожені овочі (у мене набір з болгарським перцем, морквою, кукурудзою, зеленим горошком, помідорками черрі і капустою брокколі).
Овочі, аналогічно картопляним часточок, розподіляємо по колу. Присмачую овочі і картоплю оливковою олією, приправляємо сіллю і улюбленими спеціями за смаком. Ароматні овочі і картопля вже на деку! А центральне місце на деку – для запашної курочки. Вона вже наситилася ароматами і готова приєднатися до прекрасним компаньйонам. Ось така краса вийшла!
Деко з ароматним наповненням! Відправляємо деко з прекрасним вмістом в розігріту до 180 градусів духовку, попередньо накривши його фольгою, на 40 хвилин. За 15 хвилин до готовності страви знімаємо фольгу і даємо курочку з овочами приємно зарум’янитися.
Універсальне ароматне друге блюдо – рум’яне, соковите і апетитне вже на вашому столі! Рум’яна курочка з овочами на деку – по всій красі!
Що нам знадобиться для приготування курки (інградієнти):
- 500 г м’яса курячих гомілок (без шкіри і кісток)
- 2 великих картоплини (або 4 середніх)
- 1 упаковка заморожених овочів (у мене набір з болгарським перцем, морквою, кукурудзою, зеленим горошком, помідорками черрі і капустою брокколі) – на ваш вибір (400 г)
- 50 мл соєвого соусу
- 1-2 ст. л. оливкової олії
- Сіль, мелений чорний перець, улюблені спеції – за смаком.
Як урізноманітнити курку з овочами на деку
Щоб навіть просте на перший погляд блюдо на деку перетворилося на справжній кулінарний шедевр, варто додати кілька акцентів, які підкреслять смак і аромат кожного інгредієнта. Курка з овочами – ідеальна основа для творчості, адже вона легко поєднується з багатьма спеціями, соусами й навіть фруктами.
По-перше, не бійтеся експериментувати з маринадом для курки. Окрім класичного соєвого соусу, чудово підійде гірчиця, мед, лимонний сік, часник або натуральний йогурт. Чим довше курка маринується (від 30 хвилин до кількох годин), тим більш соковитою і ніжною вона буде.
По-друге, овочі також можна зробити цікавішими. Замість стандартного набору, додайте кілька скибочок кабачка або баклажана, трохи червоної цибулі чи навіть часточки яблук – вони дадуть легкий солодкуватий акцент, який ідеально поєднується з куркою.
Ще одна смачна ідея – посипати зверху тертим сиром за 10 хвилин до готовності. Сир утворює апетитну золотисту скоринку і додає ніжну вершкову нотку. А якщо хочете зберегти страву максимально легкою – додайте трохи лимонної цедри або сушених трав, наприклад, орегано, базиліку або розмарину. Також варто врахувати структуру запікання. Щоб страва була не тільки смачною, а й красивою, укладайте інгредієнти шарами, не перемішуючи – це створює кольорову композицію, яка приємна для очей. А курячі шматочки краще класти по центру, де найвища температура.
Ще один момент – соковитість. Якщо хочете, щоб овочі залишались ніжними й не пересохли, можна додати кілька ложок бульйону або води перед тим, як накрити деко фольгою. Або ж за 10 хвилин до кінця випікання влити трохи вершків або кокосового молока – це додасть насиченості й м’якості.
Корисні ідеї для вдосконалення рецепту:
- Замаринуйте курку в соєвому соусі з медом і гірчицею для виразнішого смаку.
- Додайте до овочів кілька скибочок яблука або ананаса для легкого фруктового акценту.
- Використовуйте мікс сушених трав (розмарин, чебрець, базилік), щоб надати страві середземноморський аромат.
- Посипте готову страву свіжою зеленню – петрушкою, кінзою або зеленою цибулею.
- Перед подачею полийте трохи лимонним соком або соусом на основі грецького йогурту з часником.
- Додайте до овочів кілька оливок або каперсів – вони додадуть цікаву солонувату нотку.
- Якщо хочете зробити страву більш поживною – додайте до овочів квасолю або нут.
Таке блюдо – це справжня паличка-виручалочка для всієї родини. Мінімум клопоту, максимум смаку – і щасливі обличчя за столом вам гарантовані!