Рецепти та кулінарія

Як приготувати класичне шоколадне пісочне печиво з какао та жовтками: покроковий рецепт і поради для домашнього смаку

Коли хочеться чогось по-справжньому домашнього, ароматного та знайомого ще з дитинства – немає нічого кращого за класичне пісочне печиво. А якщо до нього додати какао, то вийде ідеальний десерт – шоколадний, розсипчастий, ніжний, який тане в роті.

У цьому рецепті ми приготуємо саме таке печиво – з простих інгредієнтів, без зайвих складнощів, але з максимально смачним результатом. Основу становлять жовтки, які додають тісту ніжності та м’якості, а какао надає насиченого шоколадного смаку. Ідеальне поєднання для вечора з чашкою теплого молока чи ароматного чаю. Цей десерт чудово підходить і для дитячого свята, і для сімейного застілля, і просто як ласощі на щодень. Крім того, печиво можна зробити ще цікавішим – прикрасити його карамельними “віконцями”, горішками або глазур’ю. Простір для фантазії – безмежний!

Важливо також правильно замісити пісочне тісто – не надто довго, з урахуванням текстури масла й вологи. Усі секрети приготування, поради та варіанти прикраси – ви знайдете далі в покроковому рецепті. Тож запасайтеся усім необхідним, вмикайте духовку – і давайте разом створимо смачне шоколадне печиво, яке принесе справжню насолоду кожному, хто його скуштує!

Покроковий рецепт приготування шоколадного печива

У миску для замісу тіста кладемо сито і висипаємо в нього всі сухі інгредієнти:

  • 200 г борошна;
  • 30 г крохмалю – я використовую кукурудзяний;
  • 230 г борошна;
  • 30 г какао-порошку;
  • пакетик ваніліну;
  • 100 г цукрової пудри;
  • 1 ч. л. – це 5 р, і щіпку солі.

Всі разом просіваємо і змішуємо. Додаємо в суху суміш 150 г холодного вершкового масла, яке необхідно порізати на невеликі шматочки.

Розтираємо масло з борошняної сумішшю, повинна вийти однорідна розсипчаста зернисто-пісочна крихта. Якщо у вас є кухонний комбайн – він легко впорається з цим завданням, а ще, потрібний шматок холодного масла можна порубати ножем або натерти на крупній тертці прямо в суху суміш.

Кількість какао-порошку у цьому рецепті може бути більше або менше на ваш розсуд. Хочете дуже шоколадне печиво, додайте ще какао, але при цьому не забудьте відібрати таку ж кількість борошна.

У підготовлену крихту додаємо 2-3 жовтка в залежності від розміру яєць. Я беру 2 і при необхідності додам воду. Тепер збираємо цю розсипчасту суміш в єдиний клубок. Якщо відчуваєте, що тісто не збирається, вливаємо буквально по чайній ложці холодну воду або молоко.

Багато залежить від жирності масла – якщо це 72%, то в ньому менше жиру і більше рідини. У мене масло 82%, воно містить мало вологи, її явно не вистачає, тому по ложечці доливаємо і починаємо об’єднувати тісто в гладкий кулю. Ви вже знаєте, що пісочне тісто довго місити не можна, щоб у ньому не встигла розвинутися і набрякнути клейковина, в іншому випадку, готове печиво буде дуже жорстким, грубим і не розсипчастим.

Якщо у вас на кухні жарко або тісто встиг розтанути, загорнути його в плівку і приберіть в холодильник на півгодини. Я буду з ним працювати. Присипаємо стіл і тісто борошном, розгортаємо в пласт товщиною 4-5 мм і вирізаємо абсолютно будь-які фігурки на ваш розсуд.

У мене з рельєфними краями, печива хочу зробити з різними отвори всередині. Підготовлене печиво акуратно перекладаємо на деко, застелене папером або килимком для випічки. Тісто навіть у сирому вигляді дуже ніжне і розсипчасте.

Таке печиво можна приготувати, наприклад, двоколірним – біле і шоколадне, з’єднавши їх між собою вареним згущеним молоком, шоколадною пастою чи густим джемом.

Обрізки тіста знову збираємо в грудку. Поки печиво сире, його можна прикрасити подрібненими горіхами, оформити мигдалевими пелюстками або шоколадними краплями. Тісто розгортаємо і знову вирізаємо печиво. Тепер хочу зробити отвори у вигляді курчати і кролика.

Якщо не любите розсипчасте печиво, замініть крохмаль на таку ж кількість борошна, все інше за рецептом. Спробую кілька штук прикрасити карамельними намистинками, хоча в духовці вони можуть розтанути. Проведемо експеримент! А якщо печиво, де вирізані кури і кролі покласти на карамельки, то під час випічки вона розтане і вийде печиво з карамельними віконцями, як в рецепті с .

Випікаємо печиво в розігрітій до 180°C духовці без конвекції протягом 13-14 хвилин.

Як завжди, час випічки приблизне та може змінюватися в залежності від товщини печива та особливостей вашої духовки. Готове печиво виходить рівним, добре тримає форму, і, якщо дійсно, приготувати його з карамельними віконцями, думаю, діти будуть в захваті.

Цукрові прикраси у вигляді сердечок чудово тримаються на готовому печиво, а ось карамельні намистинки розтанули, як я і передбачала, майте це на увазі. Як тільки печиво охолоне, його можна присипати цукровою пудрою, полити білою, кремовою або фруктової глазур’ю.

Печиво розсипчасте, в міру солодке, з яскраво вираженим шоколадним смаком і ароматом. Заварюємо свіжий чай, наливаємо чашечку кави або стакан холодного молока і угощаемся! Смачно, як у дитинстві!

Список інгредієнтів необхідних для печива

  • 200 г борошна;
  • 30 г крохмалю;
  • 30 г какао-порошку;
  • 1 пакетик ваніліну;
  • 100 г цукрової пудри;
  • 1 ч. л. (5 г);
  • щіпка солі;
  • 150 г холодного вершкового масла;
  • 2-3 яєчних жовтки;
  • 1-2 ложки води (за необхідності);

Вага тіста: 550 г.

Духовка: 13-14 хвилин при t 180°С без конвекції.

Як зробити печиво ще смачнішим

Щоб ваше шоколадне печиво вийшло не тільки смачним, а й справді ідеальним, важливо врахувати кілька нюансів. Навіть із простими інгредієнтами можна отримати результат, що вражає – головне, правильно поєднати етапи та дотримуватися деяких перевірених хитрощів. По-перше, не нехтуйте просіюванням сухих інгредієнтів. Це насичує борошно повітрям, робить структуру тіста більш ніжною й забезпечує рівномірний розподіл какао та крохмалю. Особливо це важливо для пісочного тіста, де кінцева текстура відіграє ключову роль.

По-друге, працюйте тільки з холодним маслом. Якщо воно розм’якне, тісто буде липким, важче формуватиметься і втрачатиме свою крихкість. Ідеально – натерти масло на крупній тертці або швидко перетерти його пальцями з борошном, не даючи йому розтанути. Щоб уникнути розтріскування або деформації печива під час випікання, обов’язково охолоджуйте тісто перед розкатуванням. 20–30 хвилин у холодильнику – і ви отримаєте зручну в роботі основу, яка добре тримає форму навіть при вирізанні складних фігурок.

Аби печиво не прилипало до столу чи качалки, злегка підсипайте борошно, але не перестарайтеся – надлишок борошна зробить тісто сухішим. Ідеальна товщина для пісочного печива – 4–5 мм, воно добре пропікається і не ламається після охолодження.

Корисні поради для вдалого печива:

  • Використовуйте тільки яєчні жовтки – це зробить тісто більш ніжним і розсипчастим.
  • Для насиченішого смаку додайте трохи розчинної кави або щіпку кориці.
  • Якщо хочете отримати двоколірне печиво – відкладіть частину тіста без какао і комбінуйте.
  • Для святкового варіанту посипте печиво перед випіканням подрібненими горішками або прикрасьте шоколадною стружкою.
  • Готове печиво можна склеювати шоколадною пастою, вареним згущеним молоком або джемом.
  • Зберігайте печиво в герметичній тарі – так воно залишатиметься свіжим до 5–7 днів.
  • Якщо готуєте з дітьми – дайте їм змогу самостійно вирізати форми, це додасть задоволення і процесу, і смаку!

Завдяки цим простим, але ефективним порадам, ваше печиво вийде не гіршим, ніж у найкращій кондитерській. Експериментуйте з начинками, формами та ароматами – і кожен раз ви відкриватимете новий смак знайомого десерту!