Кулінарія

Класичне шоколадне печиво! Розсипчасте пісочне печиво з какао на жовтках!

Пропоную спекти смачну, розсипчасте, просте в приготуванні, класичне пісочне печиво. Будемо готувати шоколадну версію з какао.

Покроковий рецепт:

У миску для замісу тіста кладемо сито і висипаємо в нього всі сухі інгредієнти: 200 г борошна, 30 г крохмалю – я використовую кукурудзяний (або візьміть всього 230 г борошна, 30 г какао-порошку, пакетик ваніліну, 100 г цукрової пудри, 1 ч. л. – це 5 р, і щіпку солі.

Всі разом просіваємо і змішуємо.

Додаємо в суху суміш 150 г холодного вершкового масла, яке необхідно порізати на невеликі шматочки.

Розтираємо масло з борошняної сумішшю, повинна вийти однорідна розсипчаста зернисто-пісочна крихта. Якщо у вас є кухонний комбайн – він легко впорається з цим завданням, а ще, потрібний шматок холодного масла можна порубати ножем або натерти на крупній тертці прямо в суху суміш.

Кількість какао-порошку у цьому рецепті може бути більше або менше на ваш розсуд. Хочете дуже шоколадне печиво, додайте ще какао, але при цьому не забудьте відібрати таку ж кількість борошна.

У підготовлену крихту додаємо 2-3 жовтка в залежності від розміру яєць. Я беру 2 і при необхідності додам воду.

Тепер збираємо цю розсипчасту суміш в єдиний клубок. Якщо відчуваєте, що тісто не збирається, вливаємо буквально по чайній ложці холодну воду або молоко.

Багато залежить від жирності масла – якщо це 72%, то в ньому менше жиру і більше рідини. У мене масло 82%, воно містить мало вологи, її явно не вистачає, тому по ложечці доливаємо і починаємо об’єднувати тісто в гладкий кулю.

Ви вже знаєте, що пісочне тісто довго місити не можна, щоб у ньому не встигла розвинутися і набрякнути клейковина, в іншому випадку, готове печиво буде дуже жорстким, грубим і не розсипчастим.

Якщо у вас на кухні жарко або тісто встиг розтанути, загорнути його в плівку і приберіть в холодильник на півгодини.

Я буду з ним працювати. Присипаємо стіл і тісто борошном, розгортаємо в пласт товщиною 4-5 мм і вирізаємо абсолютно будь-які фігурки на ваш розсуд.

У мене з рельєфними краями, печива хочу зробити з різними отвори всередині.

Підготовлене печиво акуратно перекладаємо на деко, застелене папером або килимком для випічки. Тісто навіть у сирому вигляді дуже ніжне і розсипчасте.

Таке печиво можна приготувати, наприклад, двоколірним – біле і шоколадне, з’єднавши їх між собою вареним згущеним молоком, шоколадною пастою чи густим джемом.

Обрізки тіста знову збираємо в грудку.

Поки печиво сире, його можна прикрасити подрібненими горіхами, оформити мигдалевими пелюстками або шоколадними краплями.

Тісто розгортаємо і знову вирізаємо печиво. Тепер хочу зробити отвори у вигляді курчати і кролика.

Якщо не любите розсипчасте печиво, замініть крохмаль на таку ж кількість борошна, все інше за рецептом.

Спробую кілька штук прикрасити карамельними намистинками, хоча в духовці вони можуть розтанути. Проведемо експеримент!

А якщо печиво, де вирізані кури і кролі покласти на карамельки, то під час випічки вона розтане і вийде печиво з карамельними віконцями, як в рецепті с .

Випікаємо печиво в розігрітій до 180°C духовці без конвекції протягом 13-14 хвилин.

Як завжди, час випічки приблизне та може змінюватися в залежності від товщини печива та особливостей вашої духовки.

Готове печиво виходить рівним, добре тримає форму, і, якщо дійсно, приготувати його з карамельними віконцями, думаю, діти будуть в захваті.

Цукрові прикраси у вигляді сердечок чудово тримаються на готовому печиво, а ось карамельні намистинки розтанули, як я і передбачала, майте це на увазі.

Як тільки печиво охолоне, його можна присипати цукровою пудрою, полити білою, кремовою або фруктової глазур’ю.

Печиво розсипчасте, в міру солодке, з яскраво вираженим шоколадним смаком і ароматом.

Заварюємо свіжий чай, наливаємо чашечку кави або стакан холодного молока і угощаемся! Смачно, як у дитинстві!

Список інгредієнтів:

  • 200 г борошна
  • 30 г крохмалю
  • 30 г какао-порошку
  • 1 пакетик ваніліну
  • 100 г цукрової пудри
  • 1 ч. л. (5 г)
  • щіпка солі
  • 150 г холодного вершкового масла
  • 2-3 яєчних жовтки
  • 1-2 ложки води (за необхідності)

Вага тіста: 550 г

Духовка: 13-14 хвилин при t 180°С без конвекції